gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Waniliowa babka z majonezem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

smaczna babeczka z nutą wanili, polana polewą z mlecznej czekolady i posypana pokruszonymi orzechami.

Waniliowa babka z majonezem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Waniliowa babka z majonezem

 

  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki majonezu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • laska wanili,
  • polewa;
  • czekolada mleczna,
  • garść orzechów do posypania,

Sposób przygotowania:

Waniliowa babka z majonezem
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy majonez i ubite na sztywno białka, mieszamy, dodajemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy ziarenka wanili i mieszamy. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i podsypaną mąką, pieczemy ok 40 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy ostudzoną babkę, posypujemy pokruszonymi orzechami. Smaczego ;)
Waniliowa babka z majonezem
żółtka ucieramy z cukrem dodajemy ubite białka i reszte składników.
Waniliowa babka z majonezem
dodajemy ziarenka wanilii i mieszamy dokładnie.
Waniliowa babka z majonezem
przekładamy do foreki i pieczemy ok 40 min