Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Waniliowa potrawka z kurczaka z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Danie dla osób, które lubią mięso na słodko. Ja do tych osób napewno należę. Gorąco zachęcam do wypróbowania.

Waniliowa potrawka z kurczaka z rodzynkami

Składniki:

Waniliowa potrawka z kurczaka z rodzynkami

 

  • 0,5 kg piersi z kurczaka,
  • 1 łyżka przyprawy warzywnej uniwersalnej,
  • 1 duża cebula,
  • pół szklanki rodzynek,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 łyżka cukru,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżka cynamonu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • łyżka mąki do zagęszczenia sosu,
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Waniliowa potrawka z kurczaka z rodzynkami
Piersi zalewamy wodą (1 l) i dodajemy przyprawę uniwersalną. Gdy zmięknie kroimy w kostkę. Pół szklanki bulionu odlewamy. Studzimy. Cebulę (piórka) szklimy na patelni. Śmietanę łączymy z żółtkami i 3 łyżkami bulionu.

Resztę bulionu podgrzewamy. Wlewamy jajeczną mieszankę cały czas mieszając. Dokładamy cebulę, rodzynki, cukier waniliowy i sok z cytryny. Gotujemy przez 10 minut. Doprawiamy cynamonem. Solimy i pieprzymy do smaku. Zagotowujemy. Można zaciągnąć łyżką mąki.