cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Waniliowe babeczki z jeżynami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatne, pachnące masłem, wanilią i owocami babeczki muffinkowe.

Waniliowe babeczki  z jeżynami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Waniliowe babeczki z jeżynami

 

  • 12 szt/
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jaja
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op.cukru waniliowego
  • ok.3/4 szklanki napoju sojowego o smaku wanilii /lub mleka/
  • 2 szczypty soli
  • ok. 1 szklanka owoców

Sposób przygotowania:

Waniliowe babeczki z jeżynami
-Nastawić piekarnik na temp. 180 st.C. -Formę na muffinki nasmarować masłem lub wyłożyć papilotkami. -Cukier wymieszać z cukrem waniliowym. -Dodać miękkie masło i utrzeć / przy pomocy miksera/. -Ucierając dodawać po jednym jajku. -Do masy maślano-jajecznej dodawać stopniowo napój i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. -Wymieszać łyżką do chwili połączenia się składników. -Foremki wypełnić ciastem do połowy ich wysokości. -Do każdej babeczki wcisnąć po 2 owoce / 3 mniejsze/ . -Piec ok. 25-30 minut -Po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Waniliowe babeczki  z jeżynami
Z podanych składników przygotowac ciasto i upiec w foremce na muffinki.
Waniliowe babeczki  z jeżynami
Jesli się uchowają doskonale smakują równiez na drugi dzień.