akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Waniliowe babeczki z kremem waniliowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wilgotne, lekkie i puszyste babeczki o intensywnie waniliowym smaku i zapachu. Udekorowane słodkim kremem waniliowym. Poza smakiem, ich atutem jest wygląd, który przyciągnie każdego. Serdecznie polecam!

Waniliowe babeczki z kremem waniliowym

Składniki:

Waniliowe babeczki z kremem waniliowym

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g cukru (dałam mniej)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g miękkiego masła
  • 4 duże jajka
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki mleka

Krem waniliowy

  • 300 g miękkiego masła
  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki mleka
  • 675 g cukru pudru (dałam mniej)

Sposób przygotowania:

Waniliowe babeczki z kremem waniliowym

Ciasto

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Suche składniki przesiać, dodać jajka i masło, zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodać ekstrakt wymieszany z mlekiem i ponownie zmiksować. Tak przygotowane ciasto przełożyć do papilotek do ich 2/3 wysokości. Piec w 170st.C około 20 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia (z piekarnika powinien wydobywać się piękny, waniliowy zapach) Upieczone babeczki wyjąć i przestudzić na kratce.

Krem waniliowy

Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodać przesiany cukier puder i nadal miksować,od koniec wlewając ekstrakt wymieszany z mlekiem. Ostudzone babeczki udekorować kremem waniliowym. Smacznego! (inspiracja/ źródło: książka Jamie Oliver's)


Tagi:

jajko jajka