marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Waniliowe cukierki z orzechami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Herbatniki lub biszkopty pokruszyć,zmieszać z masłem siekanym ,mlekiem w proszku i wanilią.Formować kulki,zanurzyć w polewie,obtoczyć,odstaw

Waniliowe cukierki z orzechami.

Składniki:

Waniliowe cukierki z orzechami.

 

  • 60 dag.masła,
  • 80 dag.pokruszonych biszkoptów lub herbatników,
  • 60 dag.siekanych orzechów lub gotowego krokantu,
  • 60 dag.mleka w proszku,
  • 30 ml..ekstraktu waniliowego,
  • opakowanie polewy czekoladowej,a może i marcepanowej,
  • 500 ml.wody.

Sposób przygotowania:

Waniliowe cukierki z orzechami.
Biszkopty lub herbatniki pokruszyć drobno,zmieszać z posiekanym na wiórki masłem,mlekiem w proszku oraz wanilią.Za-
-gnieść masę i formować na dłoni małe kulki.Rozpuścić polewę w opakowaniu,wstawiając je do garnuszka z lekko wrzącą wodą na 15 min.Opakowanie wyjąć,otworzyć,wyjąć pojemniczek z polewą
i zanurzać w niej kolejno kulki,trzymając je szczypcami.Potem ob-
taczać je w rozsypanych na folii aluminiowej siekanych orzechach
lub gotowym krokancie i odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.Do masy przedtem też można dodać płatki masy marcepanowej.

Tagi:

biszkopt