misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe muffinki

Waniliowe muffinki z brzoskwiniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo szybkie w przygotowaniu brzoskwiniowe muffinki z nutką wanilii. Są doskonałym dodatkiem nie tylko do popołudniowej kawy lub herbaty, ale również jako dodatek do drugiego śniadania dla naszych pociech.

Waniliowe muffinki z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Waniliowe muffinki z brzoskwiniami

 

  • 200 g mąki pszennej
  • 190 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 80 ml oleju
  • 130 g cukru brązowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 400 g brzoskwiń

 

  • Dodatkowo:

 

  • 3 łyżki brązowego cukru do posypania wierzchu muffinek

Sposób przygotowania:

Waniliowe muffinki z brzoskwiniami
Brzoskwinie dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Tak przygotowane owoce kroimy na mniejsze kawałki.

Mąkę pszenną, pełnoziarnistą oraz proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do niej to co zostało na sitku ( mąka pełnoziarnista jest z pełnego ziarna i jego części zostaną na situ ).

Do osobnej miski dajemy jogurt naturalny, olej, brązowy cukier, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy oraz jajko. Wszystko ze sobą miksujemy. Stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie ze sobą łączymy. Na koniec dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie i delikatnie mieszamy.

Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 3/4 wysokości.

Wierzch posypujemy odrobiną cukru brązowego.

Muffinki pieczemy w temp. 180 st. przez 20-25 minut.
Waniliowe muffinki z brzoskwiniami
Do miski dajemy jogurt naturalny olej brązowy cukier cukier waniliowy ekstrakt waniliowy oraz jajko.
Waniliowe muffinki z brzoskwiniami
Stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia a całość dokładnie ze sobą łączymy.
Waniliowe muffinki z brzoskwiniami
Gotowy ciastem napełniamy papilotki do 3/4 wysokości wierzch posypujemy odrobiną brązowego cukru
Waniliowe muffinki z brzoskwiniami
Muffinki pieczemy w temp 180 st przez 20 - 25 minut.