Bożena1968

Bożena1968

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Waniliowe mufiny z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie mufinki robi się bardzo szybko..niepotrzebny nawet mikser..wystarczy składniki wymieszać łyżką, i wyłożyc do foremek..upiec i gotowe.

Waniliowe mufiny z dżemem

Składniki:

Waniliowe mufiny z dżemem

 

  • 3/4 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/3 szkl.oleju
  • 1 jajko
  • 1 3/4 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ½ szklanki dżemu malinowego
  • Polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 czubata łyżka masła

Sposób przygotowania:

Waniliowe mufiny z dżemem
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.Płynne składniki połączyć i wymieszać w jednej misce, a w drugiej składniki sypkie.Następnie sypkie składniki dodać do płynnych i wymieszać trzepaczką (niezbyt długo, mogą zostać grudki). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej wyłożyć 2 łyżki ciasta, na to wyłożyć po 1 łyżeczce dżemu i przykryć łyżką ciasta. Piec ok. 35-45 minut na złoto. Wystudzić. Polewa: Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej . Ciepłą polewą posmarować babeczki. Pozostawić do zastygnięcia, przechowywać w lodówce.