Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Waniliowe racuchy z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Racuszki z truskawkami to tanie i smaczne danie

Waniliowe racuchy z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Waniliowe racuchy z truskawkami

 

  • 30-40 dag truskawek
  • 1,5 szkl maślanki
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki wanilii z karmelem
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1,5 szkl mąki
  • olej do smażenia
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Waniliowe racuchy z truskawkami
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, pokroić na kawałki. Do miski wlać maślankę, wymieszać z żółtkami, cukrem,wanilią i sodą oczyszczoną. Następnie dodać mąkę, truskawki i sztywno ubitą pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, delikatnie wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na rumiano. Racuszki można podawać posypane cukrem pudrem.
Waniliowe racuchy z truskawkami
Maślankę wymieszać z cukrem, wanilią, żółtkami i sodą oczyszczoną
Waniliowe racuchy z truskawkami
Następnie wsypać przesianą mąkę, pokrojone truskawki i pianę z białek
Waniliowe racuchy z truskawkami
Wszystkie składniki razem delikatnie wymieszać
Waniliowe racuchy z truskawkami
Smażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju

Tagi:

jajko jajka