Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Waniliowe tosty z ricottą w ciepłym sosie owocowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Słodkie rozpoczęcie dnia, czyli tosty, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, pachnące i smakujące wanilią. Podane z włoskim serkiem ricotta oraz ciepłym sosem owocowym, który doskonale dopełnia całość.

Waniliowe tosty z ricottą w ciepłym sosie owocowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Waniliowe tosty z ricottą w ciepłym sosie owocowym

 

  • 6 kromek chleba
  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 jajko
  • 1/3 laska wanilii
  • 180 g Mieszanki owocowej Hortex
  • 1 lekko czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g serka ricotta

 

Sposób przygotowania:

Waniliowe tosty z ricottą w ciepłym sosie owocowym
Mieszankę owocową odmrozić i przez sitko odcedzić sok od owoców. Owoce zasypać 3 łyżeczkami cukru i zagotować. W odcedzonym soku wymieszać skrobię ziemniaczaną i przelać do wrzących owoców. Mieszać całość, aż do uzyskania delikatnie zagęszczonego sosu. W miseczce rozbełtać mleko z jajkiem, z pozostałymi 2 łyżeczkami cukru oraz z wyskrobanymi ziarenkami z wanilii. Kromki chleba zamoczyć w mlecznej mieszance i smażyć na rozgrzanej oliwie z dwóch stron, do zarumienienia. Tosty wyłożyć na talerz, udekorować ricottą i polać ciepłym sosem owocowym. Smacznego!
Waniliowe tosty z ricottą w ciepłym sosie owocowym
Waniliowe tosty z ricottą w ciepłym sosie owocowym