Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Waniliowe wafle przekładane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smak dzieciństwa- wafle przekładane. Masa zagęszczona kaszą i niesamowicie pachnąca wanilią idealnie pasuje do kruchych wafli.

Waniliowe wafle przekładane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Waniliowe wafle przekładane

 

  • 250g masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 5 prostokątnych wafli

Sposób przygotowania:

Waniliowe wafle przekładane
Masło przekładamy do garnuszka i roztapiamy, dodajemy cukier zwykły i cukier waniliowy, mieszamy i jak cukier się rozpuści to dodajemy kakao i ekstrakt waniliowy. Garnuszek cały czas stoi na niewielkim ogniu, dosypujemy kaszę i podgrzewamy, ciągle mieszając przez ok 5 minut. Zdejmujemy garnuszek z ognia i zostawiamy masę do ostygnięcia. Wafle przekładamy ostudzoną masą. Na waflach kładziemy deskę do krojenia i dociskamy np naczyniem z wodą. Odstawiamy do lodówki na jakieś 2 godziny i kroimy na mniejsze kawałki.
Waniliowe wafle przekładane
W rondelku roztapiamy masło i dodajemy cukier
Waniliowe wafle przekładane
Dodajemy kakao potem ekstrakt i na końcu kaszę
Waniliowe wafle przekładane
Przestudzoną masą smarujemy wafle i dociskamy