mamamysia

mamamysia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Waniliowo-cynamonowe wigilijne jabłuszka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ten smaczny i prosty deser pochodzi z przedwojennego zeszytu mojej babci, od lat jest podawany w moim domu jako ostatnia potrawa wigilijna. Wyśmienity również na podwieczorek dla najmłodszych.

Waniliowo-cynamonowe wigilijne jabłuszka

Składniki:

Waniliowo-cynamonowe wigilijne jabłuszka

 

Sposób przygotowania:

Waniliowo-cynamonowe wigilijne jabłuszka
Jabłka obrać, delikatnie wydrążyć środki, nie przecinając jabłek. Wrzucić na gotującą osłodzoną 3 łyżkami cukru i zaprawioną szczyptą kwasku cytrynowego wodę, gotować na wolnym ogniu na półmiękko, wyjąć delikatnie łyżką cedzakową i ułożyć na półmisku lub deserowych talerzykach.

Z mleka odlać 0,5 szklanki, rozmieszać w nim mąkę i jajka-najlepiej przy pomocy miksera. Pozostałe mleko zagotować z cukrem.

Do gotującego mleka wlać mleko z jajkami i mąką, dokładnie mieszać aby nie powstały grudki. Przygotować jak budyń.

Otwory w jabłkach napełnić dowolnymi bakaliami lub ulubioną konfiturą, polać sosem waniliowym, ostudzić. Przed podaniem polać roztopioną czekolada i posypać cynamonem.