Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Waniliowo-malinowe tartaletki z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tartaletki z budyniem malinowym i świeżymi owocami są aromatyczne i wilgotne. Smakują dorosłym i dzieciom.

Waniliowo-malinowe tartaletki z budyniem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Waniliowo-malinowe tartaletki z budyniem

 

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki tortowej
  • 10-12 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 15 dag masła
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pozostałe produkty:
  • 1,5 budyniu malinowego
  • 3 szkl mleka
  • 1 szkl malin
  • 1/2 szkl borówek

Sposób przygotowania:

Waniliowo-malinowe tartaletki z budyniem
Mąkę i cukier puder, proszek do pieczenia przesiać przez sito, posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtko, aromat waniliowy, zimną gęstą śmietanę i siekając połączyć składniki. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę.

Następnie rozwałkować i wylepić foremki do babeczek. Nakłuć widelcem, ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 12-15 minut.

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, napełnić babeczki, ostudzić, ułożyć owoce, schłodzić. 
Waniliowo-malinowe tartaletki z budyniem
Mąkę i cukier puder przesiać, dodać masło posiekać.
Waniliowo-malinowe tartaletki z budyniem
Następnie dodać żółtko, aromat i gęstą, zimną śmietanę.
Waniliowo-malinowe tartaletki z budyniem
Zagnieść ciasto, schłodzić, rozwałkować i wylepić foremki.
Waniliowo-malinowe tartaletki z budyniem
Nakłuć widelcem, ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Waniliowo-malinowe tartaletki z budyniem
Upieczone babeczki napełnić budyniem, ostudzić, ułożyć owoce.

Tagi:

tarta