edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Waniliowy deser z kaki, granatem i wafelkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Trzy słowa: pycha, pycha, pycha!

Waniliowy deser z kaki, granatem i wafelkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Waniliowy deser z kaki, granatem i wafelkami

 

  • SKŁADNIKI NA 3 PUCHARKI O POJEMNOŚCI 250 ML:
  • 1 mocno dojrzały owoc kaki (persymona, szaron)
  • 1/2 owocu granatu
  • 4 wafelki z kremem o smaku śmietankowym
  • 17 dag homogenizowanego serka waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 10 dag śmietanki kremówki 30%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Waniliowy deser z kaki, granatem i wafelkami
Kaki umyłam, obrałam ze skórki i zmiksowałam. Granat umyłam, przekroiłam na pół i z jednej połówki wydłubałam pestki (robię to w misce z wodą, wtedy sok nie pryska po całej kuchni i ubraniu). Wafelki połamałam na nieduże kawałki. Serek homogenizowany utarłam z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Kremówkę ubiłam na sztywno, wymieszałam ją z serkiem. W kieliszkach ułożyłam warstwami: wafelki, kaki, pestki granatu, bita śmietana z serkiem. I tak jeszcze raz do wyczerpania składników. Wierzch posypałam pestkami granatu. Podałam od razu zanim wafelki się rozmiękły.
Waniliowy deser z kaki, granatem i wafelkami
Serek homogenizowany utarłam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Waniliowy deser z kaki, granatem i wafelkami
Ubitą na sztywno śmietanę wymieszałam z serkiem.
Waniliowy deser z kaki, granatem i wafelkami
Obrany owoc kaki zmiksowałam na gładką masę.
Waniliowy deser z kaki, granatem i wafelkami
Wafelki połamałam na mniejsze kawałeczki.