zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Tort na komunię - 50 przepisów

Waniliowy tort z brzoskwiniami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Prosty w przygotowaniu, ale smaczny i efektowny torcik.

Waniliowy tort z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Waniliowy tort z brzoskwiniami

 

  • Biszkopt :
  • barwnik spożywczy czerwony ( ilość według uznania )
  • 6 białek
  • 6 żółtek
  • 1/2 szk cukru
  • 2 małe cukry waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • Masa :
  • 2 kremy waniliowe Gellwe
  • 600 ml zimnego mleka
  • Dodatkowo :
  • 1 puszka brzoskwiń
  • kolorowa posypka do ciast
  • motylki cukrowe
  • różowy błyszczący cukier

 

 

Sposób przygotowania:

Waniliowy tort z brzoskwiniami
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do żółtek dodajemy barwnik spożywczy i lekko mieszamy. Do ubitych białek dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty na najsłabsze i dodajemy po łyżce mieszanki mąk. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm z wysmarowanym dnem margaryną i wysypanej bułką tartą. Blaszkę z masą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt w formy i odwrócony do góry dnem wystudzimy np. na ściereczce. Zimny biszkopt przecinamy na trzy krążki. Do wysokiego naczynia wlewamy zimne mleko, wsypujemy krem waniliowy i miksujemy najpierw na niskich, potem na wysokich obrotach do momentu aż uzyskamy gęsty krem. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i część kroimy w kostkę a część na paseczki. Na paterę lub okrągły talerz kładziemy pierwszy krążek ciasta, nasączamy go sokiem brzoskwiniowym. Wykładamy część kremu i posypujemy kawałkami brzoskwiń. Przykrywamy drugim plackiem i wykonujemy takie same czynności jak przy pierwszym przełożeniu. Po zrobieniu drugiej warstwy nasączamy ostatni placek, przykrywamy nim masę z brzoskwiniami i smarujemy kremem górę i boki tortu. Boki dekorujemy widelcem robiąc rowki i układamy na dole dookoła paseczki brzoskwiń. Na górze dowolnie dekorujemy resztą kremu, brzoskwiniami i posypką oraz motylkami i błyszczącym cukrem. Gotowy tort wstawiamy do lodówki na około dwie godziny.
Waniliowy tort z brzoskwiniami
Zimny biszkopt przecinamy na trzy krążki..
Waniliowy tort z brzoskwiniami
Do wysokiego naczynia wlewamy zimne mleko, wsypujemy krem waniliowy i miksujemy najpierw na niskich, potem na wysokich obrotach do momentu aż uzyskamy gęsty krem..
Waniliowy tort z brzoskwiniami
Wykładamy część kremu i posypujemy kawałkami brzoskwiń..
Waniliowy tort z brzoskwiniami
tak sie prezentuje tort w całości .........