BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Warelakia czyli klopsiki w sosie cytrynowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Klopsiki jadłam u szwagierki tak mi zasmakowały, że musiałam je zrobić u siebie dla mojej rodziny. Były strzałem w dziesiątkę.

Warelakia czyli klopsiki w sosie cytrynowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Warelakia czyli klopsiki w sosie cytrynowym

 

  • mięso mielone 500 g,
  • ryż 1 szklanka surowy,
  • białka 1 szt,
  • cebula 1 szt,
  • ząbki czosnku 2 - 3 ząbki,
  • czarny pieprz mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • Kucharek - uniwersalna 1/2 łyżeczki,
  • oliwa z oliwek 2 -3 łyżki,
  • sok z cytryny 1 szt,
  • żółtko jaja 2 szt,

Sposób przygotowania:

Warelakia czyli klopsiki w sosie cytrynowym
Sposób przygotowania.

Mięso mielone łączymy z przyprawami, cebulą i ryżem oraz białkiem. Mieszamy, formujemy małe kuleczki wielkości orzecha laskowego.

Kuleczki wkładamy do garnka z oliwą z oliwek. Zalewamy wodą do przykrycia wszystkich kuleczek dodajemy do wody przyprawę uniwersalną.

Gotujemy pod przykryciem około 30 -40 minut.

Do szklanki wlać żółtka powoli mieszając dodawać sok z cytryny ( uważać aby nam sie żółtka nie zważyły) rozmieszane wlać do kuleczek nie gotować.
Warelakia czyli klopsiki w sosie cytrynowym.
Kuleczki przyprawione gotowe do ugotowania .