Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Wareniki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Mąkę przesiać, usypać w foremce kopiec, po czym zrobić w nim zagłębienie. Dodać

Wareniki z makiem

Składniki:

Wareniki z makiem

 

Sposób przygotowania:

Wareniki z makiem
Mąkę przesiać, usypać w foremce kopiec, po czym zrobić w nim zagłębienie. Dodać mleko, masło, jajko i sól. Zagniecione ciasto zostawić na 1/2 godziny. Kiedy stanie się elastyczne zrobić z niego wałeczki o srednicy 2,5 cm. pociąć je na niewielkie kawałki, rozwałkować, położyć na każdym nadzienie, zawinąć nadając im  formę pierożków i zacisnąć brzegi. Mak na nadzienie przesiać, umyć kilka razy w ciepłej wodzie i zagotować, po czym wyłożyć na gęste sito lub gazę. Ostudzić, wymieszać z cukrem i utrzeć. Wareniki napełnione makiem ugotować w gorącej wodzie i podać ze smietaną (lub masłem).

Tagi:

jajko jajka mak