ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Wariacja bezowa- pavlova z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Klasyczny tort bezowy z bitą śmietaną i owocami

Wariacja bezowa- pavlova z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wariacja bezowa- pavlova z brzoskwiniami

 

  • 4 białka
  • szklanka cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka octu z białego wina
  • 0,5 l śmietany 30%
  • 2 śmietan fixy
  • 4 połówki brzoskwini z puszki
  • kilka kostek czekolady do polania lub gotowa polewa czekoladowa
  • ew. jakieś inne owoce dla kolorów (ja dodałam kilka malin)

Sposób przygotowania:

Wariacja bezowa- pavlova z brzoskwiniami
Białka ubijamy na sztywną pianę Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy tak długo aż masa będzie biała i świecąca, potem dodajemy mąkę i ocet. Na papierze pergaminowym rysujemy koło(ja używam dna od tortownicy). Piekarnik nagrzewam do 140 stopni. Masę wykładam łyżką na koło narysowane na papierze i wkładam blachę do piekarnika. Bezę suszę w temp. 140 stopni godzinę, wyłączam piekarnik i jeszcze 15 minut stygnie w piekarniku. Śmietanę ubijam ja beza się suszy ze śmietan fixami i wkładam do lodówki by się schłodziła. Potem na zimną bezę wykładam bitą, owoce i polewam czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej(można użyć gotową polewę czekoladową . Trzeba zjeść w dniu przygotowania bo następnego dnia beza jest już miękka od bitej.
Wariacja bezowa- pavlova z brzoskwiniami
Ubitą na sztywno pianę z dodanym cukrem, mąką i octem wykładamy łyżką na koło narysowane na papierze pergaminowym
Wariacja bezowa- pavlova z brzoskwiniami
bezę suszymy godzinę w temp. 140 stopni w piekarniku a potem jeszcze z 15 minut po włączeniu piekarnika
Wariacja bezowa- pavlova z brzoskwiniami
Gotowa beza jest krucha, popękana, twarda na zewnątrz ale miękka w środku
Wariacja bezowa- pavlova z brzoskwiniami
Śmietanę ubijamy na sztywno ze smietanfixami i wykładamy na zimną bezę, dekorujemy owocami i polewamy

Tagi:

czekolada