renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Wariacja na temat ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne zapiekane danie na kolację.

Wariacja na temat ciasta francuskiego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wariacja na temat ciasta francuskiego

 

  • 1 ciasto francuskie gotowe (tj. takie ze sklepu)
  • kawałek łososia wędzonego na gorąco ok. 200gram
  • por
  • puszka kukurydzy
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 jajka
  • sól, pieprz i papryka słodka sproszkowana do smaku.

Sposób przygotowania:

Wariacja na temat ciasta francuskiego
W foremce do tarty lub tak jak w moim przypadku w przykrywie do naczynia żaroodpornego ułożyć spód z ciasta francuskiego. Na ciasto ułozyć kawałki łososia. Nastepnie umyć kawałeczek pora, pokroić go na kostkę i posypać łososia. Kukurydzę odsączyć z zalewy i posypać nią pora. Następnie sparzyć jajka, wybić je do miseczki i rozbić widelcem doprawić solą, pieprzem i papryką. Tak przygotowaną masą jajeczną zalać przygorowaną zapiekankę. Następnie ułożyć na wierzch kawałki mozzarelii i na koniec zrobić kratkę z ciasta francuskiego. Zapiekać w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Podawać udekorowane zieleniną.
Wariacja na temat ciasta francuskiego
Z ciasta francuskiego zrobić dno w naczyniu.
Wariacja na temat ciasta francuskiego
Następnie ułozyć łososia i pokrojonego pora.
Wariacja na temat ciasta francuskiego
Następnie dać kukurydzę masę jajeczną i mozzarellę.
Wariacja na temat ciasta francuskiego
Z ciasta na wierzch zrobić kratkę i zapiec.