monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Wariacja na temat strogonowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pycha, pycha, pycha a co najważniejsze bardzo mężowi smakowało:))

Wariacja na temat strogonowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wariacja na temat strogonowa

 

  • 500 g schabu bez kości
  • 200 g pieczarek
  • 1,5 cebuli
  • 2 kiszone ogórki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka ziemniaczanej
  • 1 kostka bulionowa wołowa
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku

 

Sposób przygotowania:

Wariacja na temat strogonowa
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w słupki o długości 2 cm. Przełożyć do miski, dodać ocet balsamiczny i odstawić na około 15-20 minut. Cebulę obrać i pokroić w cienkie pół plasterki. Do dużego rondla wlać olej i wrzucić cebulę i zeszklić ją. Pieczarki obrać i pokroić w pół plasterki. Patelnię rozgrzać i na gorącą ( ale bez tłuszczu) wrzucić pieczarki i odparować wodę z pieczarek. Następnie wlać łyżkę oliwy i zrumienić pieczarki. Dodać je do cebuli. Do mięsa dodać mąkę i wymieszać. Na patelnie wlać oliwę i partiami obsmażyć mięso. Obsmażone dodać do rondla i zamieszać. Ogórki wydrążyć z nasion i pokroić w pół plastreki. Paprykę pokroić w cienkie słupki i razem z ogórkami dodać do garnka. W szklance wrzątku rozpuścić kostkę bulionową i wlać ją na patelnię na której smażyło się mięso. Zagotować , zeskrobując smaki z patelnie i przelać do rondla. Wymieszać. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie dodać koncentrat, przyprawy oraz śmietanę i zagotować. Smacznego!
Wariacja na temat strogonowa
mięso pokroić w kostkę i dodać ocet balsamiczny
Wariacja na temat strogonowa
pieczarki pokroić w pół plasterki i odparować soki
Wariacja na temat strogonowa
mięso obsmażyć patriami i dodac do garnka
Wariacja na temat strogonowa
dodać ogórki i paprykę i dusić do miękkości

Tagi:

beza schab bezy