wariacje na temat grzanki francuskiej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

prawdopodobnie przywieźli je na Wyspy Normanowie

wariacje na temat grzanki francuskiej

Składniki:

wariacje na temat grzanki francuskiej

 

  • podstawa: 1/2 szklanki mleka
  • jajko
  • ok. 3 kromki chleba
  • angielski bread pudding: 6 łyżek masła
  • ˛ 1/2 szklanki suszonych owoców
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • ok. 2 szklanki mleka
  • ok. 5 kromek chleba bez skórki

 

Sposób przygotowania:

wariacje na temat grzanki francuskiej
Angielski pudding robimy tak ,że w naczyniu żaroodpornym układamy partię posmarowanego masłem chleba,posypujemy cukrem ,owocami.Ponownie układamy chleb,polewamy masą jajeczną i zapiekamy w piekarniku 160 C 30-40 min. Grzanki francuskie ,smażymy maczany chleb w masie jajecznej na patelni. Ja robię grzanki w zależności od nastroju.Na słodko z cukrem i czekoladą, z czekoladowego chleba,chleba z rodzynkami,używając owoców i sosów owocowych....Cynamonu... Lub jako podstawę na "pizzę"..... Gdzie robię "przegląd lodówki" i posypuję parmezanem. zdjęcie obok na forum.