misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Warkocz schabowy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Schab ze wstydu się zrumienił, że w warkoczyk się zamienił.Lecz na obiad się przystroił, wszystkich głodnych zadowolił....

Warkocz schabowy

Składniki:

Warkocz schabowy

 

  • 1.20-1,50 kg schab bez kości,
  • 2 łyżki sos sojowy,
  • 2 łyzki olej,
  • 1 łyzka miód prawdziwy,
  • 2 łyżki smalec,
  • kostka mięsna,
  • pieprz czarny grubomielony Prymat,
  • 2 łyżki majeranek Prymat,
  • 1 lyzka musztarda sarepska lub delikatesowa,
  • 2-3 ząbki czosnek,
  • 1 łyżka mąka,
  • 2 szczypty papryka ostra Prymat,
  • 3 niepełne szklanki woda,
  • 2-3 lyżki smietana slodka

Sposób przygotowania:

Warkocz schabowy
Schab do tego powinien byc raczej wąski a dłuższy, aby po przekrojeniu na trzy paski wyszedł ładny warkocz.. Przygotowujemy pastę: do większej miski dajemy olej , miód , musztardę sos sojowy , szczyptę papryki,majeranek roztarty w palcach, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (ile kto lubi , ja daję dużo), można też użyc czosnku z torebki, i nie zapomnieć o pieprzu. Wszystko to razem dokladnie utrzec i taką papką wysmarować spleciony schab.(konce schabu najlepiej spiąć wykałaczkami).Mięso całe pokryte tą masą zostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Następnie wyjmujemy z marynaty , lekko odrapiemy i na patelni na gorącym mocno tłuszczu obrumienimy z dwóch stron uwazając przy tym, aby się nie przypaliło ,bo zepsuje smak.Dalej przekładamy mięso obsmazone do rondla , dodajemy resztę marynaty , wodę, kostkę mięsną i dusimy na wolnym ogniu ok. godziny. Na końcu mąkę wymieszać ze śmietanką i zaciągnąć sos . Podawać z czym kto lubi.Aby efektownie wyglądało danie, należy kroić grubsze porcje mięsa.