Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Warkocz wielkanocny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przygotować rozczyn z połowy szklanki letniego mleka, drożdży i łyżeczki cukru.

Warkocz wielkanocny

Składniki:

Warkocz wielkanocny

 

 

 

  • 2 jaja

 

 

 

  • 4 dag cukru

 

  • cukier waniliowy

 

 

Sposób przygotowania:

Warkocz wielkanocny
Przygotować rozczyn z połowy szklanki letniego mleka, drożdży i łyżeczki cukru. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać rozczyn, posypać go mąką i pozostawić w ciepłym miejscu. W rondelku rozpuścić, a następnie ostudzić margarynę. Do wyrośniętego rozczynu dodać jajo, resztę cukru, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, mleko i margarynę. Wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. Następnie przykryć je wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 3 części. Uformować z nich długie wałki i zapleść w warkocz. Na blasze posmarowanej tłuszczem ułożyć koliście warkocz i zlepić jego końce. Znowu pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować ciasto rozbitym jajem i piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do 180-200°C. Warkocz wielkanocny jest rodzajem wykwintnej bułki. Podaje się go do przekąsek. 100 g - 275 kcal.