halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Warkocz z trzech gatunków mięs

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 27

Bardzo smaczne danie z dodatkiem dyni.

Warkocz z trzech gatunków mięs

Składniki:

Warkocz z trzech gatunków mięs

 

  • 50 dag filet z z indyka,
  • 50 dag karkówka,
  • 50 dag schab bez kości,
  • marynata,
  • 80 ml oliwa,
  • 2 łyżki skórka otarta z cytryny,
  • 1/2 sztuki papryczka chili,
  • 4 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
  • 80 ml wino białe wytrawne
  • 50 dag dynia miąższ
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 5 łyżek oliwa do smażenia,
  • 3 łyżki sok z cytryny
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Warkocz z trzech gatunków mięs
Z każdego gatunku mięsa kroimy kotlety grubości 1-1,5 cm, kroimy następnie tak aby powstały długie cienkie też na 1,5 cm paski.Robimy marynatę,do oliwy dodajemy,skórkę otartą z cytryny , sok z cytryny, papryczkę pokrojoną drobniutkie paseczki oraz sos sojowy. Wszystkie składniki mieszamy razem , zalewamy mięsa.Odstawiamy do lodówki na 4 godziny . Następnie osuszamy lekko ręcznikiem papierowym. Bierzemy po pasku mięsa z indyka , karkówki i schabu. Spinamy 3 końcówki wykałaczką i przeplatamy mięso jak warkocz , spinamy znowu wykałaczką i wkładamy na patelnię z 5 łyżkami oliwy.Obsmażamy mięso z obu stron. Następnie podlewamy winem i dusimy do miękkości. Wyciągamy mięso . Na ten powstały sos wkładamy pokrojony w drobną kostkę miąższ dyni i dusimy do rozpadnięcia się . Doprawiamy solą ,sosem sojowym oraz pieprzem.Mięso podajemy z dynią.