czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Warkocze pełne malin na maślance i oleju

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczne domowe drożdżówki w kształcie warkoczy. Idealne na drugie śniadanie a także na deser. Dzieci je uwielbiają!

Warkocze pełne malin na maślance i oleju Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warkocze pełne malin na maślance i oleju

 

Sposób przygotowania:

Warkocze pełne malin na maślance i oleju
Drożdże zasypać 3 łyżkami cukru i odstawić, by zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać krupczatkę oraz rozpuszczone drożdże. W maślance rozkłócić dwa jajka oraz olej. Dodać do ciasta. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1,5 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować na kształt owal. Boki ponacinać po obu stronach, tworząc paseczki. Na środku rozłożyć owoce, posypać resztą cukru. Przeplatać paseczki, raz z jednej strony raz z drugiej. Odstawić na około 15 minut. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 20 minut w temp. 200st. Ostudzić i polukrować.
Warkocze pełne malin na maślance i oleju
Zagnieść ciasto, podrośnięte podzielić na 8 części
Warkocze pełne malin na maślance i oleju
Ciasto rozwałkowac, ponacinać po bokach
Warkocze pełne malin na maślance i oleju
Na środku ciasta ułożyć maliny, posypać cukrem
Warkocze pełne malin na maślance i oleju
Przeplatać na przemian paseczki tworząc warkocze

Tagi:

jajko jajka