Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Warstwowa sałatka z barwionym ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kolorowa i przepyszna sałateczka z ryżem w roli głównej

Warstwowa sałatka z barwionym ryżem     Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warstwowa sałatka z barwionym ryżem

 

  • 2 woreczki (2x100 gram) ryż biały długoziarnisty
  • 2 buraki czerwone
  • 3/4 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 ogórek szklarniowy
  • 1 cebula
  • 1 kapusta pekińska
  • 300 gram piersi z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • ketchup
  • majonez
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

Warstwowa sałatka z barwionym ryżem
W pierwszej kolejności musimy przygotować ryż, który będzie gotować osobno. W 2 garnkach nastawiamy wodę i lekko ją solimy. Kiedy woda się zagotuje do jednego z naczyń wkładamy woreczek z ryżem i wsypujemy kurkumę, do drugiego z naczyń również wkładamy ryż razem z obranymi i startymi burakami czerwonymi. Ryż gotujemy do miękkości, po wyjęciu z wody nie przelewamy zimną wodą, aby nie wypłukać koloru.



Ostudzony ryż przekładamy na talerze, kapustę pekińską drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę, a ogórka kroimy wzdłuż na krzyż a nastepnie w grubsze plastry. Mięso kroimy w kostkę i smażymy na oleju z dodatkiem przyprawy gyros.



W szklanej salaterce układamy kolejne warstwy składników w następującej kolejności: Odrobina kapusty pekińskiej - ryż czerwony - ogórek - cebula - kapusta pekińska - ryż żółty - usmażone mięso - kapusta - kilka kawałków mięsa. Każdą z warstw kapusty pekińskiej polewamy ketchupem, a każdą z warstw ryżu smarujemy majonezem i doprawiamy pieprzem i solą. Sałatka smakuje wybornie, a kolorowy ryż podwyższa wartość wizualną :)
Warstwowa sałatka z barwionym ryżem
do barwienia zastosowałam kurkumę i buraczki
Warstwowa sałatka z barwionym ryżem
po wyjęciu z wody nie przelewamy zimną wodą, aby nie wypłukać koloru
Warstwowa sałatka z barwionym ryżem
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki...
Warstwowa sałatka z barwionym ryżem
W szklanej salaterce układamy kolejne warstwy składników .