szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Warstwowe ciasto na herbatnikach

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne ciasto warstwowe według przepisu mojej teściowej.

Warstwowe ciasto na herbatnikach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warstwowe ciasto na herbatnikach

 

  • ok 90 szt herbatników
  • mleko słodzone toffi w puszce
  • 1 krem karpatka
  • 400 ml mleka
  • 2 galaretki o dowolnym smaku
  • 500 ml śmietanki tortowej 36%
  • łyżka żelatyny
  • 50 g czekolady gorzkiej

 

Sposób przygotowania:

Warstwowe ciasto na herbatnikach
Przepis na dużą blachę. Krem do karpatki miksujemy z mlekiem. Galaretki rozpuszczamy w ok 400 ml gorącej wody i studzimy. Ubijamy śmietanę i mieszamy z przestudzoną galaretką oraz żelatyną. Na dnie blachy ukłądamy warstwę herbatników. Na ciastka wykładamy cały krem do karpatki i równo rozprowadzamy. Krem przykrywamy drugą warstwą herbatników. Kolejną warstwę stanowi mleko o smaku toffi z puszki, a na nie znowu warstwa herbatników. Ostatnią warstwę stanowi masa galaretkowa. Tak przygotowane ciasto posypujemy startą na drobnejtarce gorzką czekoladą. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Warstwowe ciasto na herbatnikach
Na dno blachy wykłądamy warstwę herbatników
Warstwowe ciasto na herbatnikach
Następnie krem karpatkowy i znowu herbatniki
Warstwowe ciasto na herbatnikach
Kolejną warstwę stanowi mleko z puszki a na nie znowu herbatniki
Warstwowe ciasto na herbatnikach
Galaretki miksujemy ze smietana i żelatyna i wykładamy taka mase jako ostatnią warstwe ciasta.

Tagi:

czekolada