Strona główna Wartości odżywcze śledzi

Wartości odżywcze śledzi

Porady « poprzedni | następny »
dodi1 - Porady kulinarne: Wartości odżywcze śledzi

Starszy Kucharz
Artykuły: 4
zdjęcia: 1 z 1
Wartości odżywcze śledzi
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Poznaj wartości odżywcze śledzi.


Szczególnie cenne są kwasy omega -3, które rozszerają naczynia krwionośne, redukują zlepianie krwinek , tworzenie się zakrzepów, regulują ciśnienie tętnicze, obniżają poziom cholesterolu oraz zwiększają odporność. Śledzie są również bogatym źródłem takich witamin jak: A, D, E - ma działanie przeciwmiażdżycowe, B6, B12. Dostarczają także minerały: żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod. Pieczone na ruszcie, bądź też duszone są lekko strawne i mogą być wartościowym daniem dla dzieci, młodzieży i osób starszych. Chociaż śledzie są rybami tłustymi, nie dostarczają zbyt wiele kalorii - 100g śledzia to 160 kcal. Zawarty w śledziach potas, ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu, a zawarty kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Wartości odżywcze śledzi  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane