Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Warzywa po włosku - zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mieszanka pieczonych warzywa: batatów, cukinii, pomidorów, marchewki, cebuli, selera i ziemniaków to pyszne danie. Jednak kiedy dodamy do niej siekany rozmaryn i tarty parmezan stanie się daniem wybitnym.

Warzywa po włosku - zapiekanka

Składniki:

Warzywa po włosku - zapiekanka

 

  • 2 średnie bataty obrane i pokrojone w grube półplasterki
  • średni seler pokrojony w średnia kostkę
  • 2 cebule czerwone pokrojone w ósemki
  • 2 marchewki obrane i pokrojone w grube słupki
  • duży ziemniak pokrojony w średnią kostkę
  • 20 dag pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • średnia cukinia pokrojona w półplasterki
  • łyżka igiełek rozmarynu
  • 5 łyżek oliwy
  • 10 dag tartego parmezanu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Warzywa po włosku - zapiekanka
1. Warzywa, oprócz pomidorów, wymieszaj z oliwą, rozmarynem, solą i pieprzem. Przełóż do foremki, przykryj folią aluminiową, piecz 1,5 godz. w temp. 200 st. C.

2. Na 20 minut przed końcem pieczenia obłóż zapiekankę pomidorkami, posyp startym parmezanem wymieszanym z bułką.

3. Dopiecz bez przykrywania.