wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Warzywa pod chrzanowa pierzynka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Propozycja przekaski lub dania, w zaleznosci od upodoban. Mozna podawac do roznego rodzaju mies. Polaczeni warzyw i sosu chrzanowego super!

Warzywa pod chrzanowa pierzynka

Składniki:

Warzywa pod chrzanowa pierzynka

 

  • 4 ziemniaki;
  • 4 pomidory;
  • peczek szczypiorku;
  • 1 cebula czerwona;
  • 1 cebula biala;
  • 1 szklanka bulionu z kostki(warzywnego)
  • 2 zoltka;
  • 2 lyzeczki chrzanu startego;
  • pol szklanki kwasnej smietany
  • lyzka maki;
  • 2 lyzki masla;
  • oliwa z oliwek;
  • swieze lub suszone ziola

Sposób przygotowania:

Warzywa pod chrzanowa pierzynka
Ziemniaki obrac, umyc, pokroic w kostke. Podsmazyc na niewielkiej ilosci oliwy z oliwek, tak by mialy zloty kolor i byly miekkie. Gdy ziemniaczki sie pieka pomidory umyc, pokroic w kostke, szczypiorek posiekac. Obie cebule pokroic w polplasterki lub kostke i podsmazyc na odrobinie oliwy z oliwek. Na oddzielnej patelni rozpuscic troszke masla, dodac do niego lyzke maki i wymieszac, tak by powstala zasmazka. Zasmazke ta rozprowadzic szklanka bulionu warzywnego, dodac chrzan, wmieszac i pogotowac na niewielkim ogniu ok.5 minut, od czasu do czasu mieszajac. Po uplywie tego czasu do sosu chrzanowego dodac smietane rozrobiona delikatnie z zoltkami, delikatnie wymieszac i chwile przytrzymac na niewielkim, ogniu nie doprowadzajac do zagotowania sosu. MIeszac sos, by sie nie przypali. Zestawic z ognia, posypac swiezymi lub suszonymi ziolami. Upieczone ziemniaki przelozyc na recznik papierowy, by odsaczyc je z nadmiaru tluszczu. Nastepnie przelozyc je do salaterki, razem z pomidorami, podsmazona wczesniej cebulka, szczypiorkiem i polac cieplym sosem chrzanowym. Smakuje naprawde pysznie. POLECAM

Tagi:

zioła mak