olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Warzywa pod francuskim płaszczem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Warzywa pokrojone, a następnie podsmażone wraz z dobrze doprawioną karkówką, a następnie przykryte ciastem francuskim i zapieczone w piekarniku.

Warzywa pod francuskim płaszczem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warzywa pod francuskim płaszczem

 

  • 500 gram karkówki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 6 łyżek oleju
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryki czerwone
  • 2 cukinie
  • 1 ciasto francuskie
  • ¼ opakowania sera feta

 

Sposób przygotowania:

Warzywa pod francuskim płaszczem
Karkówkę kroję w paski i przekładam do miski. Do karkówki wsypuję: paprykę słodką, paprykę ostrą, przyprawę do gyrosa i pieprz. Następnie dodaję oliwę i sos sojowy. Całość mieszam i wstawiam na 3 godziny do lodówki. Następnie mięso wykładam na rozgrzany na patelni olej. Mięso podsmażam stale mieszając. Cebulę obieram, kroję i dodaję do mięsa. Następnie całość podsmażam. Ząbki czosnku obieram, kroję i dodaję do mięsa. Paprykę czerwoną kroję i dodaję do mięsa. Na oddzielnej patelni podsmażam pokrojoną w plastry cukinię. Następnie dodaję cukinię do mięsa i delikatnie mieszam. Potrawkę przekładam do formy. Na wierzchu kładę kawałki sera Feta. Wierzch formy przykrywam szczelnie następnie płatem ciasta francuskiego, po czym wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190C i piekę przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odwracam formę, aby ciasto francuskie stanowiło spód.
Warzywa pod francuskim płaszczem
Karkówkę kroję w paski i przekładam do miski. Do karkówki wsypuję: paprykę słodką, paprykę ostrą, przyprawę do gyrosa i pieprz. Następnie dodaję oliwę i sos sojowy. Całość mieszam i wstawiam na 3 godziny do lodówki. Następnie mięso wykładam na rozgrz
Warzywa pod francuskim płaszczem
Cebulę obieram, kroję i dodaję do mięsa. Następnie całość podsmażam.
Warzywa pod francuskim płaszczem
Na oddzielnej patelni podsmażam pokrojoną w plastry cukinię.
Warzywa pod francuskim płaszczem
Następnie dodaję cukinię do mięsa i delikatnie mieszam.