Strona główna Warzywa w zalewie octowej

Warzywa w zalewie octowej

Warzywa « poprzedni | następny »
Ilonar2301 - autor przepisu Warzywa w zalewie octowej offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 676
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Warzywa w zalewie octowej
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Mix owoców na zimę. Przygotowane w marynacie octowej.


trudność: średne
czas:

Warzywa w zalewie octowej - SKŁADNIKI:

  • 4 kg ogórki,
  • gorczyca,
  • ziele angielskie Prymat,
  • liść laurowy Prymat,
  • pieprz czarny ziarnisty Prymat,
  • 5 szklanek cukier,
  • 13 szklanek woda,
  • 3,5 szklanki ocet,
  • 1 sztuka kalafior,
  • 50 dag cebula,
  • 1 kg papryka czerwona,
  • 1 kg pieczarki,
  • 1 szklanka sól kamienna

Warzywa w zalewie octowej - PRZYGOTOWANIE:

Ogórki kroimy na osiem części, w ćwiartki i ćwiartki na pół. Pieczarki oczyszczamy, większe kroimy na połówki, możemy je delikatnie sparzyć wrzątkiem. Paprykę myjemy, wykrawamy z niej gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy przez 2 minuty. Cebulę kroimy na 8 części. Wszystkie tak przygotowane składniki przekładamy do miski lub dużego garnka, dodajemy 9 szklanek wody i szklankę soli. Mieszamy. Odstawiamy na 2- 3 godzinki. Z 13 szklanek wody, 3,5 szklanki octu oraz 5 szklanek cukru przygotowujemy gorącą zalewę. Do słoików wkładamy przyprawy. Warzywa odsączamy z osolonej wody i przekładamy je do słoików układając dość ścisło. Następnie zalewamy je gorącą zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 4- 5 minut. Z podanych przeze mnie proporcji wyszły 24 słoiki o pojemności 0,5 litra



Komentarze do Warzywa w zalewie octowej  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Warzywa
Makaron z kurczakiem i szparagami Zapiekanka kresowa wg Karola Okrasy Sałatka z grillowanych warzyw z serowymi kulkami
Chleb orkiszowy z pomidorami Filet nadziewany pomidorem i bazylią Tarte buraczki z cytryną
Cukinia i meksykańska spółka Ciasto leśny mech Pasztet jajeczny z łososiem i szpinakiem
Lazania ze szpinakiem Filet nadziewany fetą i pomidorem Fasolka szparagowa z orzechami
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane