misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Warzywa z mlekiem kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

polecam na obiad warzywa z nutą kokosową....

Warzywa z mlekiem kokosowym

Składniki:

Warzywa z mlekiem kokosowym

 

  • 20 dag różyczek kalafiora
  • 20 dag fasolki szparagowej
  • 20 dag miąższu dyni
  • strąk czerwonej papryki
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1-2 cebule
  • 2-3 ząbku czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • szklanka wywaru z warzyw
  • szklanka mleka kokosowego
  • łyżka drobniutko posiekanych zielonych listków kolendry lub natki
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Warzywa z mlekiem kokosowym
Łodygi selera obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Obrany czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w dość grube półplasterki. Paprykę – po usunięciu gniazda nasiennego- umyć, osuszyć i pokroić w paski. Miąższ dyni zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych otworach. Oczyszczoną z włókien fasolkę szparagową poprzecinaj na pół.
W woku rozgrzać olej i równomiernie – odpowiednim pochylaniem patelni- rozprowadzić go po całym dnie i bokach. Włożyć cebulkę, czosnek i kmin i smażyć przez 2-3 minuty. Gdy cebula nabierze złotego koloru, dodać różyczki kalafiora, paprykę, dynię i seler i smażyć na silnym ogniu 2-3 minuty. Po czym wlać gorący wywar z warzyw, dodać sos chilli i mleko kokosowe i gotować bez przykrycia na niewielkim ogniu 6-7 minut. Następnie potrawę wymieszać z fasolką szparagową i kolendrą (natką) i gotować jeszcze 2-3 minuty, aby fasolka zmiękła, doprawić do smaku. Podawać natychmiast- najlepiej z ryżem ugotowanym na sypko.

Tagi:

sosy dynia