przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Warzywa z patelni grillowej z sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Porcja moich ulubionych warzyw, usmażonych na patelni grillowej - z dodatkiem pysznego sosu tzatziki

Warzywa z patelni grillowej z sosem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Warzywa z patelni grillowej z sosem

 

  • 1 młoda cukinia
  • kilkanaście pieczarek
  • pół małego brokuła
  • 1 czerwona papryka
  • odrobina oleju (ja użyłam sezamowego)
  • gotowa przyprawa do szaszłyków, lub inna do grillowanych warzyw, bądź też ulubione zioła

 

  • Na SOS:
  • 1 mały ogórek długi, lub jeśli jest duży to pół
  • 180-200 ml jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Warzywa z patelni grillowej z sosem
Ja przygotowanie tego dania zaczynam od sosu. Lubi on bowiem chwile postać w lodówce, by "naciągnąć" smakiem.Ogórka pozbawiamy skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku. Do startego ogórka dodajemy jogurt grecki, rozgnieciony czosnek, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Mieszamy oczywiście. Odstawiamy do lodówki i zabieramy się za przygotowanie warzyw. Warzywa myjemy. Brokuły dzielimy na drobne różyczki. Cukinię kroimy na plastry, paprykę zaś na mniejsze kawałki. Pieczarki obieramy ze skórki, po czym przekrajamy na połówki. Posypujemy warzywa przyprawami i skrapiamy olejem. Delikatnie mieszamy. Smażymy z obu stron na patelni grillowej , aż warzywa staną się miękkie, a na ich powierzchni pojawią się charakterystyczne brązowe paseczki :) Podajemy z sosem tzatziki.
Warzywa z patelni grillowej z sosem
Sos tzatziki daje fajnego smaczku grillowanym warzywom
Warzywa z patelni grillowej z sosem
Te brązowe paseczki działają na mój apetyt jak mało co :)