SUPERPRZEPIS

Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym

  • 8
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym Więcej zdjęć (3)

Przepis znalazłam w starym zeszycie,oczywiście wprowadziłam do niego własne zmiany.Jest to pyszna propozycja na obiad.Warzywa zapieczone w masie śmietanowej są pyszne.Ciasto drożdżowe sprawia,że danie jest bardziej syte.Smakuje również na zimno.

Składniki:

Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym

Ciasto:

Farsz:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym

Przygotowanie warzyw:

Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym
Przygotowujemy warzywa,myjemy, ścieramy,kroimy i smażymy.

Warzywa obieramy, płuczemy i osuszamy. Marchewki i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę,a cebulę w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając, następnie wrzucamy marchewkę i seler, całość smażymy do miękkości. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy.

Przygotowanie masy:

Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym
Z podanych skłądników przygotowujemy masę.

Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy, dodajemy śmietanę, starty ser i zioła prowansalskie, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.

Wykonanie ciasta:

Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym
Z podanych składników przygotowujemy ciasto drożdżowe.

Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku, wlewamy do mąki i mieszamy widelcem (nie zagniatamy), następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej, zagniatamy ciasto. Znów przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm posmarowanej masłem lub margaryną.

Przygotowanie farszu:

Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym
Warzywa i masę śmietanową dokładnie ze sobą mieszamy.

Do przestudzonych warzyw wlewamy masę śmietankową i dokładnie mieszamy.

Do pieczenia:

Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym
Na przygotowane ciasto wykładamy farsz warzywno-śmietanowy.

Na ciasto wykładamy farsz.

Pieczenie:

Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym
Następnie całość pieczemy około 60 minut do zrumienienia.

Następnie pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.