Jullia_

Jullia_

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Warzywna zapiekanka we włoskim stylu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybka, lekka i pyszna zapiekanka warzywna idealna na lunch lub jako dodatek do głównego dania. Cukinia, bakłażan i pomidor, zapieczone z plastrami mozzarelli.

Warzywna zapiekanka we włoskim stylu

Składniki:

Warzywna zapiekanka we włoskim stylu

 

Sposób przygotowania:

Warzywna zapiekanka we włoskim stylu

ETAP 1:

Warzywna zapiekanka we włoskim stylu
Cukinie i bakłażana kroimi w cienkie plastry

Bakłażana i cukinię kroimy w cienkie plastry.

ETAP 2:

Warzywna zapiekanka we włoskim stylu
Plastry warzyw doprawiamy i obsmażamy z obu stron

Plastry warzyw wrzucamy do miski, dodajemy oliwę oraz zioła prowansalskie, mieszamy tak aby każdy plasterek został pokryty warstwą oliwy. Następnie obsmażamy z obu stron.

ETAP 3:

Warzywna zapiekanka we włoskim stylu
Pomidory i mozzarellę kroimi w cienkie plastry

Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry.

ETAP 4:

Warzywna zapiekanka we włoskim stylu
Plastry cukini, bakłażana, pomidoró i mozzarelli układamy naprzemiennie i zapiekamy

Kiedy warzywa są już podsmażone przekładamy je na zmianę z plastrami pomidorów i mozzarelli w żaroodpornym naczyniu. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni do czasu roztopienia się mozzarelli.