wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Warzywna zupa we włoskim stylu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo zdrowa i prosta w przygotowaniu zupa. Polecam na zimne dni, żeby zagrzać zgłodniały brzuszek i zasmakować Italii:).

Warzywna zupa we włoskim stylu

Składniki:

Warzywna zupa we włoskim stylu

 

  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę;
  • 2 marchewki, pokrojone;
  • 1 pokrojony korzeń pietruszki;
  • 1 cukinia, pokrojona w kostkę;
  • 400 g pomidorów z puszki, z dodatkiem ziół;
  • 2 puszki fasolki z puszki, osuszonej;
  • 75 g sera feta;
  • bagietki;
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania:

Warzywna zupa we włoskim stylu
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebule, marchewke, pietruszke. Mieszamy,przykrywamy pokrywka i dusimy na niewielkim gazie przez ok.10 minut, od czasu do czasu mieszajac. Nastepnie dodajemy cukinie, pomidory, fasole i 300 ml wody. Przykrywamy ponownie i dusimy przez 10 minut. Gdy warzywa sa w miare miekkie, studzimy zupe, polowe warzyw z fasola wyjmujemy z garnka i miksujemy na gladkie puree. dodajemy do pozostalych warzyw i podgrzewamy w calosci. Na wierzchu posypujemy swiezymi ziolami, oraz rozdrobnionym serem feta. Zupa smakuje wybornie i polecam ja kazdemu...