Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Warzywna zupa z serkiem topionym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

lekka a zarazem pożywna zupa na zimowy obiad. Dużo warzyw, mięsny wywar - bardzo smaczne zupa. Polecam :)

Warzywna zupa z serkiem topionym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warzywna zupa z serkiem topionym

 

  • żeberko cielęce
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 100 gram mrożonego groszku
  • 100 gram serek topiony śmietankowy
  • 1 łyżka roślinnego masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Warzywna zupa z serkiem topionym
Na cilęcym żeberku gotujemy wywar (doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem). Następnie do garnka przelewamy 1,5 litra wywaru do którego dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i w pólplasterki marchewkę, a gdy warzywa zaczynają mięknąć wrzucamy również groszek - doprawiamy i gotujemy na wolnym ogniu. W tym czasie na maśle smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, gdy nieco się zarumieni wlewamy mleko i dodajemy topiony serek - ciągle mieszając czekamy aż serek się całkiem roztopi i nieco zgęstnieje (doprawiam solą i pieprzem), nastepnie przelewamy do zupy i czekamy aż się zagotuję. Gorącą zupę rozlewamy na talerze
Warzywna zupa z serkiem topionym
Etap 1 przygotowujemy wszystkie skladniki.
Warzywna zupa z serkiem topionym
Etap 2 warzywa gotujemy na cielecym wywarze
Warzywna zupa z serkiem topionym
Etap 3 do przesmazonej cebuli dodajemy mleko i ser
Warzywna zupa z serkiem topionym
Etap 4 czekamy az serek się roztopi i zagesci

Tagi:

przyprawy