zozolek

zozolek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 35]

Warzywne cannelloni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Warzywne cannelloni to zdrowe i pożywne danie dla całej rodziny. Zachęcam do przygotowania tej smacznej potrawy. Przepis testowy.

Warzywne cannelloni

Składniki:

Warzywne cannelloni

 

  • 1x Marchewka kostka Hortex
    cannelloni ok. 20 rurek

  • 0,5 kilograma mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka

  • 3-4 łyżki marchewki mrozonej

  • 2 cebule
  • łyżeczka bazylii suszonej
  • sól i pieprz
  • 8-10 plastrów sera żółtego
  • 2 szklanki sosu z pomidorów
  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki groszku konserwowego
  • 3 łyżki ryżu

  • 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Warzywne cannelloni
Pomidory obrać ze skórki, udusić na małym ogniu dodając przetarty czosnek, bazylię, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko zmiksować na sos. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Odmrozić 3-4 łyżki marchewki. Przygotowane produkty podsmażyć na patelni. Dodać mięso mielone, groszek, ryż i pół szklanki sosu pomidorowego. Dusić przez 10-15 minut. Letni farsz wkładać do makaronowych rurek i układać w prostokątnej formie. Na makaron nakładać plastry żółtego sera. Wszystko zalać połową pozostałego sosu pomidorowego. Identycznie postąpić przy 2 warstwie. Danie wymaga pieczenia w 180 stopniach przez 45-50 minut.