zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Warzywny sos z soczewicą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świetny sos zamknięty w słoiku. Można użyć jako sos do pizzy, do lasagne lub dań z makaronem. Idealny na zimę.

Warzywny sos z soczewicą

Składniki:

Warzywny sos z soczewicą

 

  • 1,5 kg cukinii ( waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
  • 3 duże cebule
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 szk ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 3 marchewki
  • 450 g koncentratu pomidorowego
  • 1 op ziół prowansalskich
  • 250 g cukru
  • 100 g miodu lipowego
  • 1,5 łyżki chili w proszku
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki
  • 1 szk octu
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Warzywny sos z soczewicą
Papryki umyć i usunąć gniazda nasienne, cebule i marchewki obrać i umyć.

W maszynce do mielenia mięsa na średnim sitku zmielić cukinię, paprykę i marchewkę a cebulę posiekać w rozdrabniaczu. Wszystkie zmielone składniki umieścić w garnku, dodać ugotowaną soczewicę oraz cebulę a także pozostałe przyprawy ale bez octu i gotować od czasu do czasu mieszając 40 minut ( pod przykryciem ).

Po tym czasie wlać ocet i gotować 10 minut. Sos przestudzić, rozlać do wyparzonych słoików, zakręcić zakrętkami.

Na dno garnka ułożyć ściereczkę, wstawić słoiki, wlać na 3/4 wysokości słoików wodę i pasteryzowac 40 minut od zagotowania. Zapasteryzowane słoiki wyjąć z garnka i wystudzić, schować w chłodne miejsce.