ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Wątróba z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wątróbka z cebulą ........

Wątróba z cebulą

Składniki:

Wątróba z cebulą

 

 

  • 60 dag wątróbki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 10 średnich pieczarek
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia
  • świeży majeranek

Sposób przygotowania:

Wątróba z cebulą
Cebule obrać, pokroić w krążki.
Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę razem z pieczarkami, podsmażyć, mieszając, doprawić uniwersalną przyprawą do potraw (np. vegetą), szczyptą majeranku, pieprzu, chwilę jeszcze poddusić. Wątróbkę wieprzową umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na 4 plastry, oprószyć pieprzem, mąką i smażyć na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Do usmażonej wątróbki przełożyć podduszoną cebulę z pieczarkami, ogrzewać razem jeszcze chwilę (3-4 minuty). Gotowe danie udekorować świeżym majerankiem.