pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Wątróbka a'la stek w sosie słodko-kwaśny

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Grillowana wątróbka w doborowym towarzystwie

Wątróbka a'la stek w sosie słodko-kwaśny

Składniki:

Wątróbka a'la stek w sosie słodko-kwaśny

 

  • wątróbka wieprzowa 0,8 kg,
  • mleko 0,5 l,
  • sos słodko-kwaśny Łowicz,
  • papryczka chili 1,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony,
  • jabłko 2,
  • oliwa kilka kropel,
  • majeranek 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Wątróbka a'la stek w sosie słodko-kwaśny
Wątróbkę wieprzową kroimy na równej grubości steki i zalewamy mlekiem. Jabłko obieramy, wyrajamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Z papryczki pozbywamy się pestek i również kroimy w kosteczkę. Sądzę, że jeśli ktoś nie posiada papryczki to może kupić sos słodko-kwaśny pikantny Łowicz. Smakować powinno podobnie. Rozgrzewamy patelnię grillową posmarowaną oliwą i posypujemy majerankiem. Następnie kładziemy wątróbkę i grillujemy z dwóch stron. Tutaj czas smażenie zależy od grubości wątróbki jak i końcowego efektu jaki chcemy osiągnąć. Jeśli preferujemy wątróbkę mocno spieczoną to możemy ewentualnie jeszcze wątróbkę z patelnią wstawić do piekarnika i podpiec w temp. 160°C. W drugim garnuszku dusimy pokrojone jabłka wraz z papryką. Gdy zaczną być miękkie i część soków odparuje dodajemy sos Łowicz, mieszamy i całość trzymamy na ogniu jeszcze 5-10 minut. Na talerz wykładamy sos, na to grillowaną wątróbkę i na wierzch jeszcze odrobinę sosu. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i gotowe. Smacznego.