Pojemsobie

Pojemsobie

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Wątróbka drobiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mam dość pryskającej wątróbki

Wątróbka drobiowa

Składniki:

Wątróbka drobiowa

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa
Wątróbkę opłukać, oczyścić ze zbędnych żyłek,Cebulę pokroić w piórka, pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pieczarki pokroić na grubsze paski. Do garnka wlać olej, zagrzać i na gorący olej wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć do zeszklenia. Wątróbkę panierować w mące i wrzucić do garnka. Mieszać aby się nie przypaliła. Gdy wciągnie tłuszcz dolać odrobinę wody tak aby się nadal smażyła, kiedy zaczyna być miękka, wsypać pokrojone pieczarki, zamieszać, dusić pod przykryciem. Ostrożnie z wodą, gdyż pieczarki puszczą wodę.Kiedy pieczarki zmiękną dodajemy pokrojone w paski kawałki pomidorów. Wszystko razem dusimy do miękkości.Możemy dolać wody jeśli chcemy mieć dużo sosu. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Na koniec gdy wszystko jest uduszone, dodajemy śmietanę. Podajemy z ziemniakami, kaszą, chlebem. Smakuje ze wszystkim.