ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Wątróbka drobiowa, duszona z sokiem czarnego bzu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wątróbka duszona z sokiem czarnego bzu ma lekko słodkawy posmak, ciemniejszą barwę sosu. Smakuje troszkę inaczej od tradycyjnej wątróbki.

Wątróbka drobiowa, duszona z sokiem czarnego bzu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka drobiowa, duszona z sokiem czarnego bzu

 

  • 3 średniej wielkości cebule
  • 1/4 szklanki soku z czarnego bzu
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • łyżka płynnej Wegety
  • pół kilograma wątróbki drobiowej
  • mąka do obtaczania( ok. pół szklanki)
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki majeranku
  • sok z bzu niecałe pół szklanki
  • 2 szklanki wody
  • łyżka smalcu
  • olej do smażenia wątróbek( ok. 1/4 szklanki)
  • 3 łyżki śmietany

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa, duszona z sokiem czarnego bzu
Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka albo półksiężyce. Na patelnię wkładamy łyżkę smalcu i dobrze rozgrzewamy patelnię ,wrzucamy pokrojoną cebulę. Dodajemy szczyptę soli i smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na miseczkę. Wątróbkę myjemy, odrywamy błonki i żyłki, sprawdzamy czy nie została gdzieś żółć. Obtaczamy w mące i wkładamy na dobrze rozgrzany olej. Chwilkę smażymy a potem przykrywamy pokrywką, kiedy wątróbka się ładnie zarumieni wlewamy sok z bzu. Dokładamy cebulkę, którą wcześniej usmażyliśmy, dolewamy 2 szklanki wody i dodajemy Wegetę oraz kostkę rosołową i majeranek. Dusimy wszystko pod przykryciem przez kilkanaście minut aż sos zgęstnieje. Kiedy wszystko ładnie przejdzie smakiem doprawiamy według własnego uznania. Solą pieprzem, ponieważ sos z dodatkiem bzu wychodzi ciemny możemy go na koniec rozjaśnić zahartowaną śmietaną. Taką wątróbkę podajemy z ziemniakami oraz dowolną surówką. Smacznego. Uwagi: Podczas smażenia wątróbki musimy bardzo uważać ponieważ bardzo "strzela". Samej wątróbki nie solimy tylko cebulkę oraz sos.
Wątróbka drobiowa, duszona z sokiem czarnego bzu
Cebulę kroimy w piórka albo półksiężyce.
Wątróbka drobiowa, duszona z sokiem czarnego bzu
Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem smalcu.
Wątróbka drobiowa, duszona z sokiem czarnego bzu
Obtoczone w mące wątróbki smażymy a później dusimy pod przykryciem.
Wątróbka drobiowa, duszona z sokiem czarnego bzu
Wlewamy sok z bzu, dodajemy cebulkę smazoną, podlewamy wodą i dusimy z przyprawami.