SUPERPRZEPIS

Wątróbka drobiowa z jabłkowo - pomarańczową nutą

  • 3
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Wątróbka drobiowa z jabłkowo - pomarańczową nutą

Szybka w przygotowaniu, tania i bardzo popularna w naszych rodzinnych domach potrawa. Wątróbka przygotowana z jednej strony klasycznie z cebulą ale z nadaniem odrobiny słodkości dzięki jabłkom i pomarańczom.

Składniki:

Wątróbka drobiowa z jabłkowo - pomarańczową nutą

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa z jabłkowo - pomarańczową nutą

ETAP 1:

Wątróbka drobiowa z jabłkowo - pomarańczową nutą
wątroba drobiowa namoczyć w mleku a następnie osuszyć

Wątróbkę umyć, usunąć białe błonki, podzielić na mniejsze części i namoczyć 60 minut w mleku.

Następnie osuszyć i panierować w mące wymieszanej z przyprawą do gyrosa. Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym.

ETAP 2:

Wątróbka drobiowa z jabłkowo - pomarańczową nutą
pomarańcze wyfiletować , jabłka obrać i pokroić w kostkę

Pomarańcze obrać, pozbawić białej błonki, pokroić w kostkę, jabłko również obrać i pokroić w kostkę.

ETAP 3:

Wątróbka drobiowa z jabłkowo - pomarańczową nutą
wątróbkę usmażyć a następnie dodać do przesmażonej cebuli

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle extra z dodatkiem miodu. Dodać jabłko, pomarańczę, podlać bulionem drobiowym, doprawić solą, pieprzem i dusić kilka minut.

Następnie dodać usmażoną wątróbkę, wszystko delikatnie wymieszać i dusić pod przykryciem jeszcze 5 minut.

ETAP 4:

Wątróbkę podawać z kaszą perłową ugotowaną w lekko osolonej wodzie.