Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 366]

Wątróbka Drobiowa z Jajecznicą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciekawy sposób na wątróbkę - doskonale nadaje się na obiadokolację.

Wątróbka  Drobiowa  z  Jajecznicą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wątróbka Drobiowa z Jajecznicą

 

  • 200 g. wątróbki drobiowej
  • 250 g. pieczarek
  • 4 jajka
  • 70 g. szynki węndzonej ( porcjowana w kostkach )
  • 2 łyżki masła
  • zioła prowansalskie
  • 1 pęczek zielonej cebulki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka Drobiowa z Jajecznicą
► Pieczarki oczyścić, umyć, jedną połowę pokroić w plasterki i / odstawić /. Drugą połowę smażyć osobno jak będą prawie że miękkie to przyprawić ziołami prowansalskimi solą i pieprzem. ► Wątróbkę oczyścić z tłuszczu i błonek, umyć, ręcznikiem papierowym osuszyć i pokroić w średniej wielkośći kawałki. ► Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle dodająć kostki szynki wędzonej i w plasterki pokrojone pieczarki. Smażyć jeszcze kilka minut. ► Do smażących się pieczarek dodać wątróbkę, zieloną cebulkę i zapiekać aż wątróbka będzie miękka. Wtedy wbić jajka dodać natką pietruszki i intensywnie mieszająć jeszcze raz doprawić solą i pieprzem.
Wątróbka  Drobiowa  z  Jajecznicą
Cebulę zeszklić na maśle dodająć szynkę i pokrojone pieczarki - jeszcze chwilę smażyć.
Wątróbka  Drobiowa  z  Jajecznicą
Wątróbkę oczyścić z tłuszczu i błonek - cebulę szynkę pieczarki i natkę pietruszki pokroić.