LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Wątróbka drobiowa z keczupem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wątróbka inna niż zawsze, z jabłkiem karmelizowaną cebulką, majerankiem i keczupem. Podlana kieliszkiem wódki.

Wątróbka drobiowa z keczupem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka drobiowa z keczupem

 

  • wątróbka drobiowa 30 dag
  • mleko ok. 1 szklanka
  • mąka do panierowania
  • szalotki 10
  • cukier 1-2 łyżeczki
  • wódka 1 kieliszek
  • jabłko 1
  • keczup ok. 100 ml
  • majeranek
  • masło do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa z keczupem
Wątróbkę namoczyć w mleku. Obrane szalotki skarmelizować na maśle z dodatkiem wódki. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w cząstki, podsmażyć na maśle. Wątróbkę obtoczyć w mące. Obsmażyć na maśle, przełożyć do garnka. Dodać cebulę, keczup, majeranek i jabłka (trochę wódki). Poddusić do miękkości (kilka minut). Podawać z ziemniakami.
Wątróbka drobiowa z keczupem
Przygotowanie wątróbki drobiowej do dania z keczupem.
Wątróbka drobiowa z keczupem
Karmelizowanie cebulek do wątróbki z keczupem.
Wątróbka drobiowa z keczupem
Podsmażanie jabłek do wątróbki z keczupem.
Wątróbka drobiowa z keczupem
Duszenie wątróbki z cebulą, jabłkiem i keczupem.