Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Wątróbka drobiowa z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wersja wątróbki drobiowej z pieczarkami to jedna z moich ulubionych.

Wątróbka drobiowa z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka drobiowa z pieczarkami

  • wątróbka drobiowa - 1 kg,
  • cebula - 2,
  • pieczarki - 500g,
  • sól,
  • pieprz,
  • sos sojowy,
  • ocet jabłkowy,
  • cukier,
  • papryka słodka mielona,
  • natka pietruszki,
  • olej lub inny tłuszcz do smażenia - kilka łyżek.

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa z pieczarkami

Wątróbkę wielokrotnie przepłukać, aż woda będzie czysta, osuszyć. Można ją pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki obrać, umyć i pokroić na grubo. Cebule pokroić w kosteczkę lub na piórka. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić cebule. Gdy cebula zacznie się szklic, dodać pieczarki. Przyprawić pieprzem. Smazyc przez kilka minut, po czym zrobić miejsce na środku patelni i wrzucić wątróbkę. Podsmażyć wątróbkę do zbrązowienia, mieszając od czasu do czasu. Gdy zmieni kolor, połączyć ją z cebulą i pieczarkami, przyprawić do smaku. Można podlać białym winem. Przed podaniem, lub w trakcie smażenia posypać świeżą natką pietruszki.