p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Wątróbka drobiowa z pieczarkami p.jola1

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wątróbka drobiowa z pieczarkami, marynowana musztardą

Wątróbka drobiowa z pieczarkami p.jola1 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wątróbka drobiowa z pieczarkami p.jola1

 

  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • 1 kopiasta łyżka musztardy grillowej
  • 1 mini kostka-pietruszka Knorr
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 kawałki pora
  • 2 małe zielone papryczki
  • 2 kawałki dymi ze szczypiorkiem
  • 8 dużych pieczarek
  • sól ziołowa
  • mielony zielony pieprz

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa z pieczarkami p.jola1
Wątróbki dzielimy na mniejsze kawałki, usuwamy błony, dodajemy 1 łyżkę musztardy, rozkruszamy mini kostkę pietruszkę, dokładnie mieszamy i wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Cebulkę i por kroimy w krążki, następnie szklimy na łyżce oleju, dodajemy pieczarki, delikatnie doprawiamy solą ziołową i świeżo mielonym zielonym pieprzem, mieszamy, przykrywamy i dusimy około 5 minut. Następnie dodajemy wątróbkę, mieszamy i dusimy kolejne 10 minut, w połowie czasu duszenia dodajemy paseczki zielonej papryczki. Gdy wyłączymy gaz, doprawiamy całość solą ziołową. Przekładamy na talerz, doprawiamy zielonym pieprzem, podajemy w pokrojoną bagietką, ogórkiem konserwowym, ja do dekoracji użyłam jeszcze fasolki kindley.
Wątróbka drobiowa z pieczarkami p.jola1
do wątróbki dodajemy 1 łyżkę musztardy, rozkruszamy mini kostkę pietruszkę
Wątróbka drobiowa z pieczarkami p.jola1
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Cebulkę i por kroimy w krążki
Wątróbka drobiowa z pieczarkami p.jola1
dodajemy wątróbkę, mieszamy i dusimy kolejne 10 minut