lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Wątróbka drobiowa z powidłem z głogu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wątróbka drobiowa z powidłem z głogu

Wątróbka drobiowa z powidłem z głogu

Składniki:

Wątróbka drobiowa z powidłem z głogu

 

  • 1/2 kg wątróbki z kurczaka
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 40 dag głogu
  • 10 dag cukru

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa z powidłem z głogu
Wątróbkę drobiową dokładnie umyj i osusz.Na patelni dobrze rozgrzej olej,wrzuć na skwierczący olej wątróbkę,dopraw ją do smaku solą i pieprzem i smaż aż do miękkości.Po usmażeniu przykryj.Głóg wydryluj i odstaw na całą noc.Następnego dnia przetrzyj go przez sito.Do głogu wsyp cukier i gotuj głóg aż cukier się rozpuści a głóg podczas mieszania zacznie odstawać od ścian naczynia.Gotowym powidłem z głogu polej wątróbkę i podawaj.