Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Wątróbka duszona w śmietanie z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne danie z wątróbką, pieczarkami i pomidorkami cherry.

Wątróbka duszona w śmietanie z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka duszona w śmietanie z pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka duszona w śmietanie z pieczarkami
Wątróbkę dokładnie oczyszczamy i płuczemy. Pieczarki obieramy i kroimy w grubsze plastry. Cebulę drobno kroimy. Na patelnię wrzucamy masło. Dodajemy wątróbkę, pieczarki oraz cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy i razem smażymy. Podlewamy niewielką ilością wody. Chwilę dusimy. Następnie wlewamy śmietanę i wrzucamy pomidorki. Dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotową potrawę wykładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Wątróbka duszona w śmietanie z pieczarkami
Wątróbkę dokładnie oczyszczamy i płuczemy.
Wątróbka duszona w śmietanie z pieczarkami
Pieczarki obieramy i kroimy w grubsze plastry. Cebulę drobno kroimy.
Wątróbka duszona w śmietanie z pieczarkami
Na patelnię wrzucamy masło. Dodajemy wątróbkę, pieczarki oraz cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy i razem smażymy. Podlewamy niewielką ilością wody. Chwilę dusimy.
Wątróbka duszona w śmietanie z pieczarkami
Następnie wlewamy śmietanę i wrzucamy pomidorki. Dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.